fredag 4. juni 2010

Kålormen bader ikke-


Denne liflige årstiden byr på mangfold:
Det finnes et rikt utvalg av grillmat i butikken, det er opptil flere forskjellige plagg å finne i konfeksjonsforretningen og det finnes svært mange kryp som vandrer lykkelig og uvitende omkring, på jakt etter mat.

I dag hadde jeg en diskusjon med en ung dame.
Hun hadde en bøtte, fyllt med vann. Og i vannskorpa skimtet jeg en kålorm, som desperat forsøkte å trå vannet, uten hell.
"Vi må slippe den ut", sier jeg. "Den tåler ikke vann".
"Men den bader jo!!!! Den tåler det."

Vi endte opp med å tømme ut vannet, og så larven krølle seg i ren glede over atter en gang å få fotfeste.
Så kom en varm og solkremklissete barnehånd... :-)
Det er deilig dere!

Og da kommer vi til spørsmålet: Er det noen av dere som har erfaring med å putte jordforbedrende meitemark oppi blomsterpottene i vindueskarmen?
Vi diskuterte dette i foreningen, og kom vel frem til at det er lite trolig at de tar fart og kaster seg i et luftig svev ut av potten... Eller?

Klem fra Liv, som kan berette at fuglene har forlatt redet :-)

8 kommentarer:

 1. Jeg vil tro at miljøet blir for lite i en blomsterpotte til at mark vil trives.

  SvarSlett
 2. jeg må le, ikke søren om jeg skal ha mark inni huset:)
  men du kan gjerne fortelle om dine erfaringer.
  ha en fin helg.
  klem fra marilyn

  SvarSlett
 3. Eg foreslår makk i gjennomsiktig blomsterpotte, m/webkamera, så kan vi alle sammen følle med på om makken trives og slår seg til ro i blomsterpotta....

  SvarSlett
 4. tja... synes makk er litt ekkelt så de for heller oppholde seg i blomsterbedene mine.

  SvarSlett
 5. Hehe..du har jo ett poeng, men tror ikke jeg heller ville hatt de inne. Men nå har jeg fobi for de fleste bugs, så tror ikke min mening teller mye. Men fortell videre hva du velger å gjøre da, morsomt å høre..klems..

  SvarSlett
 6. Nå er jo ikke mark det samme som mark, så si det du. Jeg ville nok valgt en dvergmark! Det er ikke det samme som en kjempemark. Men, selvfølgelig, det kommer an på blomstens størrelse da? Egentlig har jeg ikke peiling - spør noen andre, haha ;-)

  Busteklem

  SvarSlett
 7. heia Liv! Det ligger en award til deg på bloggen min. Fordi bloggen din får meg til å le høyt!!!! klem

  SvarSlett
 8. hei, fant denne linken når jeg søkte på meitemark i blomsterpotte. det er jo en stund siden noen har skrevet noe her men jeg prøver likevel.

  i fjord skulle jeg skifte potte på en plante for å få bedre plass til røttene, og da oppdaga jeg en sprell levende meitemark, den så ikke slapp eller syk ut etter å ha vært i potta minst et år, jeg visste ikke at den var der, men jeg hadde brukt jord fra ute.

  for noen uker siden når jeg gikk ute i regnet, fant jeg en tynn, bleik, slapp, gjennomvåt meitemark på asfalten forran meg, hadde krøpet opp av gangene sine fordi de ble fyllt med vann, for å unngå å drukne....
  jeg tok den med meg hjem, bar den i hånda og la den oppå jorda i ei stor urne vi har i vinduskarmen, der det vokser et avocado tre og noen andre vekster(små appelsinplanter fra frø som jeg bare har dytta nedi jorda etter å ha spist appelsinen for eksempel.. og noen tagetes-blomster og spirer (med lukt som skremmer bladlus og skadedyr og også skiller ut noe fra røttene som forbedrer gjorda, har jeg hørt) som jeg har sådd/forkultivert der. Det tok ikke lang tid før den begynte å snuse rundt og fikk etter en stund gravd seg ned i jorda.
  Dagen etter, da jeg dro opp en liten tagetesplante (for å samplante den med en annen plante som hadde fått bladlus), fulgte meitemarken med røttene opp tir jordoverflata, OG! nå var den ikke bleik og tynn og slapp lenger! den så frisk ut og bevegde seg masse! jeg betrakta den en stund og vet du hva den gjorde? Den bæsja en bæsj av ikke ubetydelig størrelse! det blir nok bra næring for plantene det! samtidig som jorda i potta blir holdt porøs.
  Tenker på hva meitemarken liker å spise, jeg tror det er halveis nedbrutt plantemateriale og sånn, kanskje. Har i hvertfall begynnt å eksperementere liit med overflate-kompostering innendørs nå i denne potta... men veldig forsiktig og ikke mengder. har bare så vidt dryssa litt rester av kamille-te som var igjen i en boks oppå jorda. og har lagd urte-te/avkok av bl.a. brennestle som næringstilskudd til plantene, tenkte at vanlig organisk gjødsel kanskje ble for sterkt for marken, men det vet jeg egentlig ingen ting om....
  Håper på å få til et bra klima i denne potten, en jord som fornyer seg selv og holder plantene friske. Trenger vel ikke potte om plantene lenger da, hvis jeg får til det.. hva tror du? :-)

  SvarSlett