mandag 30. april 2012


Svertesopp er noe drit!

Og husvask er kjedelig!
Jeg vil heller synge....  :-)


Svertesopp

På Riksantikvarens egne sider, kan vi lese at svertesopp er en stor plage i fuktig klima:
"På malte flater kan soppen sees som svarte prikker på malingsfilmen, og er særlig skjemmende på overflater med lys farge. Svertesopp er primært et estetisk problem, men store mengder svertesopp kan svekke malingslaget og holde på fuktighet slik det forsinker opptørking av trematerialer. Dette kan gi større risiko for råtesopp.
Restriksjoner på bruk av kjemikalier som er skadelig for miljøet gjør at dagens maling ikke kan inneholde like mye giftstoffer som for noen årtier og århundrer siden. Før ble det brukt sink-, kvikksølv-, bly-, arsen-, krom- og tinnforbindelser som fungicider (soppgift). Forbindelser av tungmetaller blir akkumulert i næringskjeden, og er derfor strengt regulert.
I dag brukes i stedet organiske biocider/fungicider, men disse har ikke like bredt virkeområde. Dette gjør at moderne malinger lettere blir angrepet av svertesopp enn hva maling ble tidligere. Svertesopp har vært et tiltagende problem de siste 15 -20 åra. En regnfull sommer og høst kan derfor utgjøre stor risiko for vekst av svertesopp," ifølge riksantikvaren.no.

Klem fra LIV

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar